از مهمترین عاملهای تعیینکننده کیفیت میوه گوجهفرنگی، رنگ، اندازه، سفتی بافت، اسیدیته، مادههای جامد محلول، ویتامینCو ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه میباشد. برای بررسی اثر بستر کشت بر ویژگیهای کیفی رقمهای گوجهفرنگی گلخانهای، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل چهار بستر باگاس (تفاله نیشکر) پوسیده، باگاس پوسیده+پرلایت (1:1 حجمی)، کوکوپیت، کوکوپیت+پرلایت (1:1 حجمی) و فاکتور دوم شامل چهار رقم گوجهفرنگی شقایق، پردیس، والورو و ازمیر بود. نتیجههای آزمایش نشان داد که نوع بستر کشت بر لیکوپن و کارتنوئید بافت میوه و مقدار روشنایی رنگ میوه (مؤلفه L*) اثر معنیداری داشت. رقم بر قطر، ماده خشک و رنگ ظاهری میوه اثر معنیدار داشت. برهمکنش بستر کشت و رقم بر ویژگیهای طول، سفتی بافت، اسیدیته قابل تیتر، مادههای جامد محلول، مقدار ویتامین C و ظرفیت آنتیاکسیدانی بافت میوه در سطح احتمال 1% معنیدار شد. بیشترین مقدار سفتی بافت در رقم پردیس در بستر کوکوپیت+پرلایت (18/12 نیوتن) دیده شد. همچنین برای بهبود کیفیت میوه گوجهفرنگی رقم شقایق بستر کشت باگاس+پرلایت پیشنهاد میشود.
دالوند سپیده، عالم زاده انصاری ناصر، مرتضوی محمدحسن. اثر بسترهای بدون خاک بر کیفیت میوه چهار رقم گوجهفرنگی گلخانهای. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 1395; 17 (4) :377-388